Кулинарията като хоби

хоби, кулинария, готварство
кулинарията като хоби

 

Много пъти сте се питали защо кулинарията /готварството/ е едно от най-предпочитаните хобита за бедни и богати в световен мащаб? Само защото е вкусно? Едва ли.

Кулинарното хоби носи удоблетворение от направените вкусни рецепти, експериментите и радостта от това, че произведението ви се харесало на околните. Чрез кулинарията може да сплотите семейство и приятели –  трудно се забравят вкусното агнешко по Великден, сармите на Бъдни вечер или някоя вкусна неаполитанска рецепта, приготвена за неделния семеен обяд, а за мекиците на баба никой не може и копче да каже.

Готвенето е хоби, което наистина успокоява – експериментирането с меса, сосове и подправки, отделя човека от злободневните проблеми и променя мисленето в духа на експеримента.

Ако сега стартирате практиката си като хоби-готвач, не забравяйте, че не всички рецепти стават и дори и да се получат, не е задължително да харесате своето произведение. Нека оценката дойде от хората около вас. Дори тогава обаче не се отчайвайте – все пак „на вкус приятел няма„.

Не се хвърляйте веднага на сложни и скъпи рецепти, започнете с нещо простичко, което сте опитвали и ви е харесало. Ако имате възможност, прочетете кои подправки си взаимодействат и кои не. Как действат и си взаимодействат определени видове комбинации, които сте решили да изпробвате, като пример мога да дам маята, или защо като сложим мая, тестото набъбва.

Добре е и да се подготвите психически за грешките, които неминуемо ще допуснете. Да не забравяме и това, че един обяд се приготвя за 2 часа, а се изяжда за 5 минути. 🙂

По-напредналите кулинари ползват и карвинг техники, които са по-скоро за художници, отколкото за готвачи, но са доста ефективни и грабващи окото.

забавни банани, банани - делфин
забавни банани
мит с кренвирш, забавна кухня, хоби готварство, хоби кулинария
забавен домашно приготвен мит с кренвирш

Тук е моментът, където трябва да се отбележи, че освен кусно, това хоби може да бъде и доста забавно, защото чрез храната могат да се творят истински шедьоври на изкуството : от шоколад, от плодове, от хапки…Ако готвите у дома, може да направи семейството по-близко и да приобщи повече от един член от него да се занимава с кулинария…а пък децата, които не обичат да ядадат определени храни, заради самите фигурки, все пак ще ги изядат.

 

Spread the love

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.