Агапантус

 Агапантус

или по известен, като Африканска или Нилска лилия е многогодишно цвете, което може да краси дома ви или ако е от студоустойчивите нови хибридни видове и градината. Името  Агапантус преведено от гръцки означава цветя на любовта. През годините той е бил причисляван към семейство Лилиеви, Амарилиси и Луковични. Най-накрая учените го определят, като самостоятелно семейство Агапантуси. Родината на това красиво цвете е Южна Африка. В диво състояние то расте предимно в тамошните гори и по крайбрежието. В Европа е пренесен през 17 век. По късно през годините са създадени различни хибриди, една част от които са студоустойчиви и могат да се отглеждат в градината при нашите климатични условия.


Агапантусът има дълги наситено зелени листа, а цветовете му са на още по дълга дръжка и образуват съцветие подобно на топка. Цветовете му са трайни и не разцъфват едновременно, за това може да се наслаждаваме на красотата им почти цяло лято. Агапантусът цъфти от юли до септември и достига до 1 метър височина. Цветовете му са по-тъмно или по-светло сини, бели, виолетови, розови. При по-старите растения, за периода в който Агапантусът цъфти, могат да разцъфнат повече от 100 цвята.

агапантус

 

 Цветето

има доста удебелено коренище и трябва да се отглежда в големи саксии, а ако е в градината поне на 50см разстояние едно от друго. Растението обича светлината и е влаголюбиво, но все пак не бива да се преполива, а светлината трябва да не е пряка. Северната тераса или градина не е подходяща за него. Също так

 

а Агапантуса, ако е в градината трябва да е на завет – не обича много вятър и течение. Растението се размножава със семена или чрез разделяне на коренището, като ако се посеят семена трябват 3-4 години за да израсне до момент в който да започне да цъфти. По-удачно е да се размножава, като се разделя корена. Ако се отглежда в саксия Агапантуса трябва да се пресажда, когато коренището запълни саксията.

Трябва внимателно да се извади и да се раздели коренището, като се внимава да не се повреди и да се отделят корени, които да имат вече покарали листа. Пресаждането се прави след събуждането на цветето напролет, тъй като след прецъфтяването Агапантуса се зазимява, като поливането се ограничава до минимум.

Трябва да презимува в хладно помещение на температура 5-8 градуса и в светла стая или друго някое светло помещение.
За Агапантуса има красива легенда,която му е дала и друго име – Абисинска красавица. Легендата разказва за Агапа – красива абисинка, която била убита от племето в което живеела заради това че приела християнската вяра. На мястото, където издъхнала израснало това красиво цвете. В Африка също така смятат, че цветето носи късмет и изобилие на този който го отглежда.

Author: Hobbyslaves

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.