Арт речник – А

арт речник, арт термини, най-използваните думи в изкуството
арт речник – най-използваните думи, материали и техники в изкуството

За всички, които се занимават с някакъв вид изкуство като хоби. Независимо дали сте се се насочили към изобразителното изкуство или приложното изкуство, арт речникът ще ви помогне да надградите познанията и техниките си.

С нетърпение очакваме да видим какво сте сътворили в нашата социална мрежа – публикувайте на воля, нека повече хора видят колко сте добър 😉

Арт речник – А

Абразив

Това е материал, който нанася повърхностни наранявания над обекта като по тои начин го състарява. Има различни абразиви, които влияят над повърхността на обекта по-деликатно или по-интензивно.

Абстрактен Експресионизъм

Течение в изобразителното изкуство, при което художникът нанася боята върху голямо платно със замах, бързина и повече емоционален заряд отколкото в стремеж към определени форми. Много често се работи с големи четки, пръскане на боя, плисване на боя върху платното.

Адобе

Испанска дума за калена тухла. Тази тухла се изработва от материал съдържащ пясък, глина и вода и други органични съставки като косми и пръчки. С този материал в цял свят са се изработвали и се изработват тухли и се строи. Има цели градове построени с такива материали, които съществуват и до днес.

Адхезия

Способността на дадено вещество да се слепва за повърхности. Адхезия на боята е способността на боята да се захваща за повърхността, на която я нанасяте.

Аерограф

Аерографът е малък, задействан от въздушно налягане инструмент, който разпръсква течност и прахов материал. Аерографът се използва за нанасяне на цветове върху хартия, платно и други насители, чрез пулверизиране. За негов изобретател се счита Абнер Пилер.  През 1878 година той патентовал своя аерограф под наименованието  “дистрибутор на боя”. Из “Речник на графиката”.

Акварелна боя

Акварелната боя е водоразтворима, основните съставки на която са пчелният мед и гума арабика.  Боите дават светли и ефирни тонове.

Акрилна боя

Акрилната боя е изработена на базата на полиакрили, изкуствени синтетични смоли, които позволяват бързо съхнене и е почти без мирис. Тя е водоразтворима и неизсъхнала може да бъде почистена без разтворител, но след изсъхване е водоустойчива. Акрилните бои могат да се използват върху различни добре почистени повърхности като стъкло, дърво, метал, текстил и др.

Акселератор

Субстанция или вещество, което се използва за ускоряване на дадена химична реакция. Акселератора може да се използва в разнообразни случаи за ускоряване на влиянието над дадена повърхност.

Алкали

Течност, която има pH стойност между 7 и 14. Основа.

Алкохол

Група разредители, които имат високо темпо на изпаряване и по-слаба разтворителна способност. Като примери могат да се дадат метанол, етанол и изопропил.

Английска бродерия

Вид смесена техника, която се изпълнява с разнообразни видове бодове, и кроше. Тя е сложна за изпълнение и вече почти не се изпълнява в съвремието. Произхожда от Чехия, но се нарича английска поради силният интерес към нея в Англия през 19 век.

Анимация

Анимацията се създава чрез наслояване на статични изображения, които се отличават едно от друго в малки граници. Чрез подреждането им в поредица и прожектирането им с определена скорост се създава илюзията за движение. Най-общо казано анимацията може да бъде рисувана на ръка, може да бъде мултипликация или създадена посредством 3D програми.

Антропоморфен

Във формите или наподобяващ формите на човека. Том и Джери в известните филмчета на Дисни са антропоморфизирани, те са съответно котка и мишка, но проявяват човешки качества и способности. Като пример за това можем да посочим походката, действията, начина, по който боравят с предметите и т.н.

Анфас

Фронтален изглед към лицето на човек или обект.

RGB / Ар Джи Би

Red-Green-Blue. Червено-Зелено-Синьо. Система за представяне и организиране на цветовете, която се използва при видео устройства и театралното осветление. При много програми системата RGBможе да бъде трансформирана в системата CMYK.

Ароматни въглеводороди

Относително силни органични разредители, които съдържат въглеродни атоми. Като пример могат да бъдат дадени бензен, толуен и ксилен.

Архитектурна скулптура

Скулптура, която е част от архитектурна постройка или дизайн най-често вплетена в архитектурата или е важна част от нея.  Дефинира се като ключова част от архитектурната концепция  или създадена специално за определена архитектурна структура.

Асиси

Вид бродерия, която произлиза от италиянският град Асиси. При нея обикновено се работи с два цвята като основният рисунък се оставя празен без бодове, контурите на тези празни пространства се изпалняват с първият цвят, а фоновете се запълват с втория цвят най-често в кръстат бод. На някои места се поставя и четвърт бод.

Author: Hobbyslaves

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.