Арт речник – Б

арт речник, арт термини, най-използваните думи в изкуството
арт речник – най-използваните думи, материали и техники в изкуството

За всички, които се занимават с някакъв вид изкуство като хоби. Независимо дали сте се се насочили към изобразителното изкуство или приложното изкуство, арт речникът ще ви помогне да надградите познанията и техниките си.

С нетърпение очакваме да видим какво сте сътворили в нашата социална мрежа – публикувайте на воля, нека повече хора видят колко сте добър 😉

Арт речник – Б

Балсамова смола

Балсамовата смола е един от трите вида колофонова смола. Другите два вида са колофон получен чрез екстракция и смола от талово масло. Из “Речник на графиката”.

Баргело

Вид бродерия, която се изпълнява с дълъг бод подреден в геометрични дизайни. На различни места е известна под различни имена – флорентинска бродeрия, унгарска бродерия и също пламакообразна бродерия.

Батик

Техника на багрене на тъкани чрез поставяне на восък върху тъканта в разнообразни форми, дизайни и рисунки и потапяне на тази тъкан в боята. Когато тъканта се обагри се вари до извличане на восъка и така става орнаментирана в два цвята – оригиналният цвят на плата и цвета на боята, с която е багрен. Разбира се по този начин могат да бъдат наслоявани още цветове в дизайна.

Боди арт

Изкуство, което се изработва върху или с човешкото тяло. Най-честите форми на боди арта са татуировките, пиърсинга, рисуването върху тялото, оставянето на трайни следи върху кожата и много други. Но от тези най-често фразата боди арт се използва за рисуване върху кожата с временни или трайни бои.

Брадс

Брадс е вид декоративен елемент с две крачета, които за да бъдат поставени, крачетата се прокарват през отвор по-малък от декоративната част и се разтварят за да се застопорят. Използват се да захващат отделни сегменти един за друг, декорации и завършване на композиции на картички, скрапбукинг и др.

Бразилска бродерия

Бразилската бродерия се изработва с изкуствени конци с ярки цветове, като най-често се шият силно релефни цветя и флорални мотиви. Особеност при бразилската бродерия е, че тя се шие само с Z осукани конци.

Бриколаж

В приложните изкуства Бриколаж е конструкцията на разнообразни произведения и вещи с подръчни материали. Терминът се използва и в други области на изкуството. В музиката, например, бриколаж имаме, когато създаваме музика с подръчни инструменти като лъжици, столове, чайници и т.н.

Брокат

Брокатите са ситни частици от изкуствена материя, които придават на боите бляскав ефект. Брокатените частици се предлагат под формата на прах, но и смесени с бои, лепила и руги материали. С тях придавате блясък и са много подходящи за празнични декорации. Брокатените частици се предлагат в различни цветове.

Бъбълграм

Техника на рисуване в стъклен блок с лазер. Техниката е наречена по този начин и заради балончетата, които се образуват вътре. Наричан също витрография. Изображението е създадено от множество малки точки и други видими деформации разположени вътре в стъкления блок.

Author: Hobbyslaves

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.