арт речник – Д

арт речник, арт термини, най-използваните думи в изкуството
арт речник – най-използваните думи, материали и техники в изкуството

За всички, които се занимават с някакъв вид изкуство като хоби. Независимо дали сте се се насочили към изобразителното изкуство или приложното изкуство, арт речникът ще ви помогне да надградите познанията и техниките си.

С нетърпение очакваме да видим какво сте сътворили в нашата фейсбук група – публикувайте на воля, нека повече хора видят колко сте добър 😉

арт речник – Д

2D анимация

Този вид анимация се изработва като отделните кадри се създават във векторни или растерни компютърни програми. Когато са готови кадрите се монтират и се получава анимационен филм. Има програми, в които може не само да се нарисуват кадрите на 2D анимацията, но и тя да се монтира. Експортват готовата анимация, а не отделните кадри. Примери за такива програми Flash, Photoshop, Gif аниматори и много други.

Деколаж

Техника, при която обратно на колажа, от единно цялостно изображение или артистична концепция се режат парчета, премахват се сегменти чрез изтъркване, заличаване и разкъсване с цел добиване на нов прочит. Често се използват слоеве и нива, над които се поставя разкъсаното основно изображение като през процепите се виждат другите нива.

Деформализъм

Постмодернистично течение в изкуството, което в опозиция на подредения формализъм представя деформираност, изкривявания с наклонност към безвкусие.

Дехираж

Вид деколаж, при който чрез изтриване, мачкане, дистрес и други похвати се добива дори тримерен ефект в изображението.

Джапанинг

Това е старото наименование на ранните имитации на японските декупажи в Европа. По-късно понятието декупаж добива по-широка популярност.

Дигитална медия

Това е вид медия, която е закодирана да се чете само в електронен формат. Тя може да бъде създавана, четена, обработвана, разпространявана само посредством компютри и програмни продукти.

Диорама

Рисунка, изпълнена от двете страни на прозрачна тънка материя, скрито осветена отгоре и отзад, така, че да се създава впечатлението,  че е в пространството, а не на плоскост.

 

* Ако се сетите за още важни техники, които ние сме пропуснали да напишем, ще ви бъдем благодарни да ги напишете като коментар под статията – а така ще помогнете и на начинаещите или самоуките да надградят знанията си.

Author: Hobbyslaves

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.