арт речник – Г

арт речник, арт термини, най-използваните думи в изкуството
арт речник – най-използваните думи, материали и техники в изкуството

За всички, които се занимават с някакъв вид изкуство като хоби. Независимо дали сте се се насочили към изобразителното изкуство или приложното изкуство, арт речникът ще ви помогне да надградите познанията и техниките си.

С нетърпение очакваме да видим какво сте сътворили в нашата фейсбук група – публикувайте на воля, нека повече хора видят колко сте добър 😉

Арт речник – Г

Глитер

Гллитер е понятие, което се използва обикновено за бои съдържащи бляскави брокатени частици. Глитер боите могат да бъдат в различни цветове като и бляскавите частици могат да бъдат в различни цветове. Различно от мика ефект.

Гоблен

Гоблѐн е вид декоративна картина, изтъкана или бродирана.

Техниката на тъкания гоблен е известна още в Древен Египет (1400 г. пр.н.е.). Нишките могат да бъдат от боядисан памук, коприна, вълна и даже от сребро и злато. Късното название „гоблен“ идва от манифактурата на братята Гоблен (Manufacture des Gobelins), основана в Париж през 1601 г. Известни са също големите стенни килими-пана, тъкани през 16 век в Арас, Фландрия.

С появяването на машинно тъкани гоблени (жакардови) през втората половина на 19 в. ръчното производство запада. Около 1900 г. Уилям Морис става прочут с гоблени-пана. В средата на 20 век Жан Люрса реформира изкуството на ръчно тъкания гоблен.

В годините преди Втората световна война в България добиват голяма популярност гоблените на германската фирма Вилер (Wieler), предназначени за домашно бродиране.

Грамаж на хартията

Колко грама е една хартия се замерва при нейното производство. Отговаря на тежестта на един лист с размер 1м /1м. Грамажът на хартията често е индикация за твърдостта й, но трябва да имате предвид, че има хартии с високо съдържание на памук или други съставки, които имат относително висок грамаж. Те са гъвкави, пластични и не са еквивалентни при допир и като свойства на други хартии със същия грамаж. Хартии и картончета с разнообразен грамаж.

Гратаж

Гратажът по своята същност е имитация на гравюра. Хартиеният носител се покрива с восък или парафин , следва грундиране в някакъв тон, след което с издраскване се получава рисунъкът.  Гратаж също така е вид сюреалистична техника на рисуване, която става много популярна след появяването на акрилните бои. Боите се нанасят и още докато са мокри се започва отнемане на слоеве от боята. Акрилните бои са много удобни и подходящи за такава техника. Известни гратажи има от Макс Арнст и Хуан Миро.

Гротеска

Гротеската е вид художествена образност, при която чрез смесването на фантастични и реални контрасти се добива странен, ексцентричен и понякога фантастичен ефект. Гротеската е тясно свързана с комедията и трагикомедията и често има причудлив характер. В някои изкуства и техники има нюанси в значението.

Гъстота

Това е степента на наситеност на частици за определен обем. Използва се често като параметър за описание на боите за рисуване и други вещества, използвани в творчески процеси.

 

* Ако се сетите за още важни техники, които ние сме пропуснали да напишем, ще ви бъдем благодарни да ги напишете като коментар под статията – а така ще помогнете и на начинаещите или самоуките да надградят знанията си.

Author: Hobbyslaves

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.