Честит световен ден на филателията!

Днес е Световният ден на филателията.

filatelia, poshtenski marki, kolekcionerstvo

На този ден през 1926 г. в Париж е основана Международната организация по филателия. Самата Филателия представлява систематично събиране и изследване на пощенски марки и документи. Филателията се занимава с пощенските марки, а хората, които колекционират марки се наричат филателисти. Марките могат да бъдат в серии или единични. Пощенската марка е знак, свидетелстващ за заплатена пощенска услуга, преди всичко изпращане и доставяне на кореспонденция. Традиционно марките се издават във вид на хартиена лента с лепило от едната страна и изображение и надписи от другата, която се залепва на пликовете или колетите. Като правило, освен номиналната стойност на заплатената услуга, на марката се указва държавната принадлежност, годината на издаване. Печатат се и декоративни елементи.

Първите български пощенски марки са пуснати в обръщение на 1 май 1879 година. Интересен факт е, че някои дефектни марки са много ценни. Такава например е “Обърнатата конница“. На 14 февруари 1911 г. е пусната в употреба серията “Изгледи и портрети“, която съдържа дванадесет стойности. Поредицата е в употреба до 1918 година. В нея марката от 50 ст. представя цар Фердинанд I и синовете му княз Борис и принц Кирил. Тази марка е изключително ценна и скъпа сред българските такива, и в момента струва 10 000 Евро! През 1913 г. в Пловдив попада лист от въпросната марка, която е завъртяна на 180 градуса спрямо текста в марката. Днес са известни само около 30 такива марки, като всичките са с клеймо. В днешно време старите марки са много ценни за филателистите. Основен проблем с пощенските марки е, че лесно се фалшифицират, но не всеки различава оригинала от фалшификата.

Колекционирането на пощенски марки е едно от най-известните хобита по света. Честит празник на всички с хоби “филателия”!

Author: Hobbyslaves

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.