Да разчупим статуквото с хоби “Нейрографика”

Моето хоби е цветно, припомни ми отдавна забравени от мен умения, създава нови усещания – по-опитните казват, че дори създава нови реалности. То е някак микс от креативно творчество на мисълта, полезни утвърждения, медитация и съзнателно променяне на живота в полезна и удовлетворяваща за нас самите посока. За мен е хоби, но тя вече се доказва и като наука, така че за тези от вас, които проявят интерес, могат съвсем сериозно да се занимават с нея професионално.

hobi neirografika, hobbyslaves, mega art intervju
Нейрографика

Моето хоби е нейрографиката. Нейрографиката /в превод на български – Неврографика/ е графичен  метод за управление на живота ни чрез рисуване. “Нейро” – са нашите невронни връзки, а “графика” е графичното им изображение. Всъщност, рисуваме нашите мисли с помощта на графични изображения като нейролинии, кръгове, триъгълници и квадрати, а после ги трансформираме в желана от нас житейска посока. Това е уникален метод, чрез който можем да решим доста проблеми, свързани със стреса, болката, тревогата и други ограничения в живота. Разбира се, с него можем да рисуваме и за хубаво – здраве, приключения, привличане на пари, нови възможности, удоволствия…А може да го ползваме и с цел терапия. /Повече за нейрографиката може да прочетете тук: Какво е Нейрографика?

 

Днес ще ви запозная с човека, от когото се уча да рисувам нейрографика, защото, смятам, че личният пример е много важен – той или ще ни мотивира, или ще ни откаже. Тя е истинско вдъхновение за хората, които я следват и се учат от нея, защото освен всичко е и иноватор в работата с деца и възрастни. Днес си говорим с Меглена Костова – позната още като Мега.

Meglena Kostova- Mega, neirografika, intervji
Меглена Костова – Мега

Меглена е художник – приложник, сертифициран инструктор и специалист по Нейрографика в Института по психология на творчеството, Москва, дългогодишен педагог и методист, основател на МЕГАрт Център за творческо развитие и школа за рисуване с помощта на десния режим на мозъка.

Като изследовател на творческите възможности на човешкия ум, нейната мисия е да отключи твореца в хората като научи всеки да рисува и с това да трансформира живота си.

 

На какви теми ти самата обичаш да рисуваш, не за уъркшоп или урок с клиент, а за себе си?

– Ами на различни. Папката с АСО темите виждам, че е по-дебела от тази с другите теми, но нейрографика може да се рисува за всичко. Дори само линиите на полето да се рисуват, това е страхотен инструмент за терапия, и не само. Техниката АСО е много добра и много полезна – аз я наричам почистваща техника, с нея мога да почистя всякакви ограничения, задръжки, неща, които ме натоварват. Но тя може да се ползва и при позитивни теми.

Кога най-често цветотвориш новата си реалност – през деня или вечерта?

– През нощта – тогава намирам това усамотение, от което имам нужда

Имаш ли спонтанни мигове на “ей сега ще си нарисувам…”?

– О да, моите приятели знаят, че аз имам маркер и лист винаги в чантата си и рисувам на всякакви теми, общо взето навсякъде – в ресторанта, докато чакам да ме обслужат или чакам приятел, в колата, докато се возя…Мога да кажа, че постоянно съм на „висок старт“ 🙂

Може ли да ни разкажеш повече за нейролиниите , елементите в графиките , възлите – пресечните точки между нейролиниите , които имат огромно значение за графиките?

– Всичко това се изучава в базовото ниво „Ползвател“ –  това е азбуката в Нейрографиката.  С нея се работи много лесно, възприема се лесно и няма възрастова граница. Не са нужни умения на художник. Нейролините наподобяват естествения ход на реката, която лъкатуши измежду камъните, силуета на планината….другите елементи в графиките са кръговете, квадратите и триъгълниците – за тях също не се изискват специални умения, за да ги нарисуваме. Същинската работа с този метод идва при окръглянето на пресечените точки на линиите на полето, както и пресечените точки между графичните елементи – защото по този начин хармонизираме рисунката, съответно мислите си, живота си, намаляваме стреса.  Чрез нейрографирането преодоляваме страховете си, несигурността си, овладяваме сложни ситуации и лесно намираме решение за тях. То ни помага да откриваме по-добри и полезни за нас решения в личен и професионален план, създаваме нови невронни връзки в мозъка си.

 

А как подбираш цветовете? Задължителни ли са те за твоите нейрографики?

– Ами повече интуитивно, като при малките деца, но когато преподавам или искам да засиля някое действие, тогава подбирам, защото в нейрографиката също има значение дали оцветяваме , или не, тъй като се водим от това, че светът около нас  не е черно – бял, а шарен. Трябва да спомена също, че белият цвят, също е цвят, тоест, можем да оставим неоцветена някоя част от графиката , но с идеята , че ще е бяла. Не е добре да не оцветяваме изобщо, защото все пак около нас няма такова празно пространство без цветове.

 

Как ти самата разбра за тази практика и какво те впечатли в нея – това , че си художник ли?

neirografika, risuvane s dve race, Meglena Kostova, Mega art
курс по рисуване с две ръце и нейрографика с Мега

– Запознах се с нейрографиката покрай една моя приятелка. Аз от години водя курсове на тема „Отключи художника в теб“, в които курсове обучавам деца и възрастни как да рисуват с две ръце, да използват двете полукълба на мозъка си и им показвам на практика, че всеки един човек може да рисува, да създава образи…Моята мисия чрез тези курсове е да обърна образователната система и да покажа на хората, че фразата „аз не мога“ не съществува. Та, чрез моята приятелка аз разбрах, че нейрографиката е още един прекрасен инструмент да се рисува с две ръце. С времето и след като изкарах курсовете към Института, дори сега на ниво „Супервайзор“, аз виждам, че това е било само началото – нейрографиката дава още много възможности на хората и може да бъде използвана във всяка една сфера от живота и бизнеса. Също така е чудесна да се ползва за терапия. Бъдещето тук е дори това, което работи дъщеря ми, с която много се гордея, а именно „Естетически коуч“. Чрез него резултатите от нейрографирането се умножават по десет. При „Нейропластиката“ дори, по сто. Това, което ме впечатлява, е, че методът постоянно се развива, дава право на тези като мен, които са сертифицирани и завършили Института в Москва, да създават и ползват свои авторски методи на работа, а това пък ни дава още една гледна точка върху нещата, които ни се случват и за които рисуваме.

Срещаш ли предизвикателства в Нейрографиката, създаваш ли си ти самата такива и ако да, как ги преодоляваш?

– О има! Първото такова беше как ще застана пред екран изобщо? Не можех да си представя как ще говоря пред публика цели осем часа, дали ще бъда интересна, как ще ме възприемат хората…Сега още има адреналин и сценична треска поне 15 минути преди да пусна видеото на живо. Но веднага след като кажа: „Здравейте на всички!“, се успокоявам. Преодолях себе си и това е важен опит. Преодолях себе си дори когато реших, че ще изкарам курсовете към Института след 10 години учител по рисуване и че правя крачка към нещо ново в професионален план.

Какво би посъветвала тези от нас , които го избират за свое хоби?

Нейрографиката е прекрасно занимание за хоби и нещо, с което хората да се занимават за себе си, да създават нови невронни връзки, да преодоляват себе си, житейските казуси, с които се сблъскват, но най-важното , което ще ги посъветвам, е да пробват. Да имат маркер или молив и лист със себе си в чантата и да рисуват, да има процес. Нека не се фокусират върху това дали е „красива “ рисунката им. Тук не се пишат оценки и това е едно от нещата, които най-много харесвам. Образователната система ни е научила, че трябва да има оценки, коментари, да е красиво….Не! Тук работите върху себе си, развивате и помагате на себе си. Няма правилно или грешно, има пропуснато да се нарисува, но това е процес и той винаги може да бъде продължен. Давам ви пример с Пабло Пикасо – не  може да се каже, че картините му са красиви, нали?! Но струва милиони. Важно е върху какво работите, а с практиката всички движения на ръката ще бъдат изгладени, а следващите ви нейрографики ще бъдат по-хармонични. Затова опитвайте, рисувайте! Нещо много полезно за всички  също така е да споделяте нарисуваното – дали в моята група или с приятели, с които споделяте тази обща хоби страст, няма значение. Това ви дава допълнително наблюдение върху самите вас и вашето развитие.

Как могат да се свържат хората с теб, в случай че решат да рисуват с теб или да карат твой курс?

– Всяка петък вечер, от началото на извънредното положение в страната, досега, правя уъркшоп на определена тема. В началото я нарекох : „Новото ДНК“ . Той е безплатен и може да се гледа на запис или да се участва на живо. Може да следите за този тип уъркшопи в моя You Tube канал „Мега Нейрографика Meglena Kostova , както и във фейсбук групата „Мега 🎨 Нейрографика с Меглена Костова

За тези от Вас, които наистина сте решили да се занимавате с нейрографика като хоби, да развивате личността си, да творите казусите в живота си или, защо не, професионално да продължите, препоръчвам да се запишете на базовия курс, наречен „Ползвател“, чрез който ще придобиете доста ценни знания и умения в тази насока. Той ще ви даде основата, върху която да градите, е ще отговори на доста въпроси, които изникнат, гледайки безплатните уъркшопи. Такива курсове правя постоянно, онлайн, а също с моите ученици обменяме опит на живо чрез срещи. За курсовете може да се информирате и запишете чрез моя сайт megart.bg или чрез фейсбук страницата ми .

Какво е чувството, когато виждаш нейрографиките на твои курсисти или хора, хванали флумастер или молив за първи път на твой безплатен уъркшоп? Много от тях в началото се притесняват да ги споделят /публикуват/ в групата ти, а други с вълнение го правят.

– Ох, първото нещо, първата емоция, която изпитвам, е да започна да хваля.  Работя на принципа на „зелената химикалка“, не зная колко от вас знаят за него. Когато имаме забележка, обикновено ползваме червен химикал, а това е обратното, ползваме зелен химикал. Похвалата е прекрасен метод за мотивация, поощрение. Както казах вече, в Института и при мен, като преминала курс там, се цени и набляга върху това да се следват правилно базовите алгоритми – оттам нататък всичко е процес, няма хубаво и грозно. Разбира се, че се радвам и гордея, когато видя добър резултат от моите ученици, но аз следвам практиката , която прилагам и в другата си школа „Отключи художника в теб“ , а именно на деца до  11 години да не се дават оценки. Твърдо вярвам, че децата имат естествено усещане за движение на ръката, цветове, архитектура на графиката, те се водят по интуицията. При нас, възрастните, дългите години на учене кое е правилно и кое грешно ни е лишило от тази интуиция. Чрез нейрографиката ние успяваме отново да се свържем с нея, затова критиката тук не трябва да е крайна или отрицателна. Аз обичам да наблягам на похвалите и на правилно спазените  неща . Разбира се, ако видя, че нещо може да се изрисува по-добре или да се надгради като тема, ще го споделя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.