Еребус – действащия вулкан в Антарктида

 Най-активният вулкан

Вулкана Еребус, Антрактида
Еребус – действащият вулкан в Антарктида

на нашата планета се намира не къде да е, а в Антарктида. На остров Рос намиращ се до бреговете на Антарктида се намира планината Еребус висока 3794 метра. Еребус е и името на вулкана намиращ се на върха на планината. Той е най-южният действащ вулкан и е вторият по големина вулкан в Антарктида. За последен път е изригнал през 1974 година.

 Вулканът Еребус

е открит на 28 януари 1841 година от английска експедиция с ръководител сър Джеймс Кларк Рос – полярен изследовател. Името на планината и на вулкана е име на един от корабите с които е плавал Рос. Височината на която се намира Еребус го прави един от най-високите действуващи вулкани в света. Вулканът е част от Тихоокеанският огнен кръг включващ повече от 328 действуващи вулкана. Той се намира между пресечни точки на разломи в земната кора и от тях периодически има мощни изхвърляния на газове. Необичайно Еребус има вътрешен кратер дълбок около 275 метра и широк около 650 метра. Вътре в този кратер е разположен по-малък кратер, където се намира езеро огнена лава, което е незатихващо и е едно от петте на-големи езера от лава в света.

Склоновете на вулкана са покрити с ледени кули. Те представляват ледени тръби с височина 18-20 метра, които се наричат фумароли. Много от тях постоянно изпускат пара. Съприкосновението на пара и лед е довело до образуването на ледени пещери в които има разнообразни във формата си сталактити , сталагмити и кристали в различни форми. Учените изследват дали в пещерите може да има живот. Тук са намерени почти 1/3 от бактериите съществуващи на Земята. Срещат се и мъхове и водорасли там където пещерите са по-топли. За разлика от външната температура в пещерите е по-топло – около 0 градуса по Целзий.
На тази красота обаче все още се радват само арктическите изследователи.

Author: Hobbyslaves

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.