Флуорокарбонът – предимства и недостатъци

Ако името звучи познато, това е, защото флуорокарбонът (флуоровъглерод) обхваща широко семейство от съединения, включително органични вещества, съдържащи флуор, хлор и въглерод, заедно със синтетика, направена от въглеводороди – и се използва във всичко от тефлон до фреон.

В света на риболова е свързан с поливинилиден дифлуорид (PVDF за кратко). Екструдиран е в една нишка, подобна на найлонов монофиламен. Но тъй като молекулите на флуоровъглерода са по-плътно опаковани, влакното е по-плътно и забележимо по-тежко.

Много рибари смятат, че флуорокарбоновото влакно е с ниско разтягане и са доста чувствителни на тази тема. Но всъщност флуорокарбона се разтяга повече от обикновеното влакно. Разликата е, че е необходима по-голяма сила, за да се разтегне флуорото. В резултат на това флуорокарбона е добър избор за ситуации, при които контролираното разтягане е полезно, независимо дали ще се използва, като основно влакно или повод. Заради по-високата си плътност и директният контакт и поради потъването, тази линия е невероятно чувствителна.

Предимства на флуорокарбона

Ниска видимост – Едно от най-големите предимства на  флуорокарбоновото влакно е, че е почти невидимо под вода. Това е така, защото има почти същия показател на пречупване на светлината, като водата. Тъй като  флуорокарбоновото влакно се вижда по-трудно от рибата, можете да увеличите диаметъра на използваното влакно, без да се притеснявате, че рибите ще станат “срамежливи”.

Устойчивост на абразия и износване – характеристиките флуорокарбона позволяват на рибарите да  ловят на места с твърди и каменисти структури, както и да го използват за риболов на трофейни риби. Плюс това, докато суровите ултравиолетови слънчеви лъчи влияят на обикновеното влакно, като го ослабват с течение на времето, флуорокарбона абсорбира ултравиолетовите лъчи, без лоши ефекти.

Чувствителност – плътно опакованите молекули на флуорото предават по-добре енергията от леките подръпвания или почукването на рибите. Освен това, фуорокарбона потъва по-бързо от обикновеното влакно, което води до по-бързо потапяне на примамката до избраната дълбочина.

Водоустойчивост За разлика от други влакна, това не абсорбира вода. Това означава, че има същата сила и чувствителност, както на сухо, така и под повърхността на водата.

Недостатъци на флуорокарбона

Управляемост Флуорокарбона е по-твърд и има повече памет от моновлакното, което го прави най-трудно управляемата риболовна линия. Напредъкът в технологията подобрява управляемостта на влакното но има какво да се желае.

Издръжливост при удар  Найлоново влакно печели в тази категория, която се отнася до способността на линията да поема внезапни удари, като твърди закачки и д.р. 

Скорост на потъване – Флуорото потъва по-бързо от моновлакното, за това не е най-добрата опция за риби, които подлъгватe докато стръвта пада към дъното. От друга страна флуорокарбона е идеален за закрепване на стръв близо до дъното.

Сила на възела – Ако направите възел, без да намокрите линията, флуорокарбонът ще се провали. Правилно навлажнено, влакното осигурява отлична здравина на възела.

Източник: www.berkley-fishing.com

Author: Атанас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.