Ягодинската пещера

 Едно от най- красивите

ягодинската пещера, ягодина, Имамова дупка, село Ягодина, пътешествие, туризъм
сталактити и сталагмити в Ягодинската пещера

места в Родопите е Ягодинската пещера, която се намира в Буйновското ждрело, близо до село Ягодина дало името на пещерата. Известна е още като “Имамова дупка”. До нея се стига по шосето Девин – Доспат, като се завива вляво при стената на язовир Тешел. Макар да е позната на хората от много години проучванията на пещерата започват през 1963 от спалеолозите в Чепеларе с ръководител Димитър Райчев. Тогава те откриват до естествения вход на пещерата и праисторическо жилище от 4-то хилядолетие преди новата ера – периода на каменно-медната епоха намиращо се там. Сегашните вход и изход са изкуствено създадени, като са прокопани към пещерата откъм шосето.

В естествения вход в  праисторическите находки има керамична пещ, съдове, ръчни мелници, сечива. Той се намира близо до създадения изход на пещерата и след разходката може да се види и как да пекли керамика нашите предци. Сега освен за разглеждане тази зала приютява скални катерички и прилепи през зимата.

 Ягодинската пещера

е на около 275 000 години. Тя е една от най-дългите в България. Дълга е около 10,5км, но за посетители са благоустроени само 1,1км. Голямата дължина на пещерата идва от това , че тя е на 3 нива и 2 поднива – някъде вместо това може да прочетете – 5 нива, но както и да ги степенуваме Ягодинската пещера е на 3-то място по дължина в България.

 Температурата

вътре е 6 градуса по Целзий, а влажността е около 90%, затова, ако сте решили да я посетите влизайте само с топла дреха. Ягодинската пещера е образувание на мраморни скали, които очароват с формите си. От известните 28 вида образувания тук може да се видят 22. Началото на туристическата обиколка е от Новогодишната зала, наречена така заради традицията на пещерняците живеещи в района да празнуват посрещането на Нова година тук. От известно време в Ягодинската пещера може да се сключи и граждански брак /ако ви допада обстановката разбира се/. Тук могат да се видят така наречените „Царевични сталактити“. По средата им има цев през която водата се просмуква. Те се образуват много бавно – по 1см за 50 години и представляват отлагания на калциевия карбонат. Продължавайки нататък след първата зала могат да се видят много голям сталактон с тежина около 3 тона и според учените на възраст около 10 000 години, а след него е срутище наречено тектонски блокаж.Пещерата е много красива със своите сталактити, сталагмити, сталактони, драперии.

 Ягодинската пещера
ягодинската пещера, село Ягодина, пещерни перли, Леопардова кожа
пещерни перли в Ягодинската пещера

е естествено обагрена в червено, жълто, зелено, виолетово, черно, кафяво от окислението на желязото, мангана и медта. Така наречена „Леопардова кожа“ е също едно от редките образувания. С течение на годините и благодарение на киселинността на водата са издълбани вдлъбнатинки в мрамора, които запълнени от наносите глина създават впечатлението за леопардова кожа. Могат да се видят и дендрити – от гръцки език – дърво. Това са образувания чиито форми напомнят дървета. В Ягодинската пещера се среща и едно много рядко образувание и е единствено в Европа – пещерните перли.

Те се образуват по следния начин – капката, която капе от тавана попада на пода на песъчинки, при това те се движат, а върху тях се отлага калциев карбонат. С течение на времето увеличават размера си и се оформят като перли. За образуването на една перла, колкото грахово зърно, учените са изчислили, че са необходими около 200 години. И тук както и в други пещери някои от образуванията са наименувани на това, на което приличат. Има и „стена на греха“, върху която посетителите лепят монети. В „Прилепната зала“ намират убежище много прилепи. Тук се срещат 11 вида прилепи, някои от които са много редки. Освен това тук се срещат пещерни скакалци. Това е накратко прекрасният свят на Ягодинската пещера.

Author: Hobbyslaves

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.