Как да съхраним колекционерските си монети

Колекционерските монети имат дълбока и богата история. За да съхраните тази история, трябва да запазите монетите си, за да не се повредят. Правилно съхраняваните монети ще струват повече и ще осигурят повече пари на наследниците ви, когато дойде време да ги продадете.

За съжаление, няма решение, което да осигури 100%  защита на вашите монети. Можете обаче да изберете подходящата среда, за да защитите вашите монети от възможните щети.

Изберете правилния албум или папка

sahranenie na monetni kolekcii, numizmati, nimizmatika, saveti za kolekcioneri, hobi
Как най-добре да съхраним колекционерските си монети – съвети за нумизмати и хоби колекционери

Съхраняването на вашата колекция в кутия, буркан или просто хвърлени в чекмедже, може да причини значителни щети на вашите монети. Първата стъпка за запазването на вашата колекция от монети е да се гарантира, че тя е подходящо поместена в албум или папка за съхранение на монети. Освен че предпазват вашите монети от физически щети, албумите и папките за монети ви помагат да организирате и каталогизирате вашата колекция, както ви е удобно по дати, периоди и т.н.

Местоположение

 Където съхранявате вашата колекция е също толкова важно, колкото и как съхранявате колекцията си. Вашето основно правило трябва да бъде: „ако средата е достатъчно удобна за човек, вероятно ще е задоволителна за вашите монети“.

Трябва да се избягват крайности като мазе (студено и влажно) или таванско помещение (горещо и сухо), за да поддържате колекцията си! Затова всекидневната или спалнята са най-добрите места. Избраната стая трябва да е далеч от кухнята, където готварските масла и влагата могат бързо да проникнат във вашите албуми за монети.

Ако живеете в крайбрежна зона по протежение на океана или морето, трябва да се вземат специални предпазни мерки, защото влажната и солена среда поврежда монетите. Медните монети са най-податливи на екологични щети от влагата и солта във въздуха в близост до крайбрежните райони.

Сейф

Едно от най-сигурните места за съхраняване на вашата колекция от монети е в сейф в банка. За съжаление, това вероятно е и най-скъпото решение. Банковите стени са направени от материал, който предпазва от влага. Естествено, с времето прониква по малко. Влагата може да се абсорбира, като поставите пакет със силициев гел във вашата кутия (има го често в новите хранителните добавки, обувките и чантите, които си купувате). Не забравяйте да го сменяте няколко пъти годишно, за да бъде свеж и абсорбира колкото е възможно повече влага.

Сейф за дома / офиса?

По-малко скъп вариант е да закупите сейф за вашия дом или офис. След като закупите сейфа, няма повторна годишна такса, като в банката. За съжаление, сейфовете за дома и офиса са изградени от същия материал като банковите трезори. Трябва също така да използвате пакет със силика гел, за да абсорбирате влажността и да предотвратите повреждането на вашите монети.

Метален шкаф или лавица за книги

Дървените рафтове и шкафове могат да отделят вредни химикали, покритията, лепилата и самата дървесина. Въпреки че не е толкова сигурен като сейф, заключващият метален шкаф ще осигури безопасна среда, тъй като няма проблеми, свързани с дървесината. Внимавайте къде поставяте металния шкаф, тъй като металът има тенденция да привлича влага под формата на конденз.

Източник: thesprucecrafts.com

Author: Атанас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.