Как да си направим дъга

 Дъгата

е едно от най-красивите природни явления. Обикновено дъга се появява след дъжд, когато веднага изгрее силно слънце. Слънчевата светлина(бялата светлина) съдържа в себе си всички цветове на спектъра. Цветовете, които виждаме когато наблюдаваме дъга са именно тези цветове.Дъга

Виждаме дъга, когато слънчевата светлина се пречупва в дъждовните капки. Различните цветове се получават, защото всеки цвят се пречупва под определен ъгъл различен от ъгълът на пречупване на друг цвят. Понякога слънцето се отразява два пъти и тогава виждаме двойна дъга, но това е по-рядко явление.

Исак Нютон пръв наблюдава дисперсията или разлагането на бялата светлина. В лаборатория, той прекарва слънчевите лъчи през стъклена призма. Забелязва че светлината се пречупва и вместо бяло петно, се получава цветна ивица. Така според ъгъла на пречупване цветовете се подреждат, както следва: червен, оранжев, жълт, зелен, светлосин, тъмносин и виолетов.

Като знаем това, ако ни се прииска може да видим дъгата като си я направим сами.

Какво ни трябва ?

Хубаво време, по възможност доста топло, защото ще се мокрим.

Маркуч, закачен на крана на чешмата и добра струя разхлаждаща вода.

За да се наблюдава дъга слънцето трябва да е не по-високо от 43° спрямо хоризонта, и да е зад наблюдаващия. Такааа, взимате маркуча, заставате с гръб към слънцето, ако маркуча има накрайник го нагласяте на лейка или нещо подобно със ситна струя, ако няма затискате струята с палец. Започнете да пръскате на горе, по възможност към тревата или към някой изпотен и все още не избягал приятел.

Author: Hobbyslaves

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.