Kак да си направим хартия у дома

Във всеки дом има употребена ненужна хартия, рекламни брошури, стари вестници, стари принтове та дори и касови бележки. Тези вече ненужни бумаги могат да се преработят и от тях да се произведе рециклирана хартия в домашни условия. Хората които се занимават с ръчна изработка на картички и покани например, могат да използват така създадената хартия за направата на нови модели артикули.

За целта трябва хартията, която сте приготвили за рециклиране, да се накъса на ситно, ако има начин да се нареже с блендер или с някоя стара кафемелачка ще е най-добре.

Полученият хартиен прах, се накисва във вода като се разбърква периодично докато не се получи хомогенна смес.

Пригответе си квадратна рамка със сито закрепено за нея, нека рамката да отговаря на желаният от Вас размер на хартията. Сито можете да си направите от метална мрежа за комари.

Когато сте готови нанесете слой от приготвената хартиена меласа върху ситото.

Заравнете слоя и поставете ситото върху хавлиена кърпа или подобен плат. С помощта на гъба притискайте равномерно ситото към кърпата, докато нанесения слой не се отдели на кърпата. Завийте още мокрия лист с друга кърпа, сложете го между две дъски и натискайте с силно като правите кръгови движения с ръка(в клипа който съм приложил използват хидравлична преса). Това се прави с цел да се изцеди по-голямото количество вода от листа. След, като изцедите водата, отворете ха

влийте и пренесете листа върху нагънат тензух, покрийте го пак с такъв тензух и сложете тежест върху листа. Тензухът ще поеме останалото количество влага и след 24 до 48 часа ще имате готов лист хартия.

За да стане хартията по-впечаталяваща, може да сложите върху нея есенни листа да кажем, те няма да се залепят на хартията но ще се отпечатат.

Author: Hobbyslaves

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.