Карвинг – защо да го изберем за наше хоби?

тиква, карвинг, хелоуин
тиква, карвинг, хелоуин

Много хора не знаят, но карвингът е вид изкуство.  Счита се, че той произлиза от Тайланд преди 700 години.  Състои се главно в оформяне на плодове, зеленчуци или дървесина чрез изрязване. В Япония това изкуство се нарича “мукимоно”.

диня, карвинг, хоби
диня, карвинг, хоби

При карвинга един плод или зеленчук може да придобие невероятни форми – човешки, животински или такива, каквито творецът ги види в съзнанието си. При плодовете и зеленчуците се изрязват не само кората, но и вътрешното му съдържание. Всичко се прави с бижутерийна точност.

Ако смятате, че карвингът е за вас, като начало трябва да си подготвите инструменти. Използват се различни V образни ножове, куки, специални белачки и други видове, които може да намерите в специализираните хоби магазини. Ако не може да си набавите такъв комплект, може да използвате резците за крафт, които се продават в книжарниците.

Въоръжете се с търпение, оформянето на един плод или зеленчук не е лесна задача. Като препоръка от нас, започнете с нещо, което има дебела кора, диня например. Може да направите цветенца от лук, да изрежете ряпа или ябълка като розичка.

хоби, карвинг, дърворезба, направи си сам
хоби, карвинг, дърворезба

Не е зле да се придържате към естествените форми на продуктите. Както един дърворезбар вижда модела в парчето дърво, което държи, така и карвинг майстора знае какво може да извая от плода, който трябва да се поднесе.

Ако успеете да овладеете ръцете и мислите си, карвингът може да стане едно невероятно хоби, с което да се гордеете и да радвате очите на близки, познати, колеги, клиенти…

Ако някой от вас реши да пробва, ще се радваме на снимки и коментари. А ако има спецове измежду вас, които четете hobbyslaves.com , ще ви бъдем благодарни да споделите опита си с нас – да, също чрез снимки и коментари…а защо не и със статия?

Author: Hobbyslaves

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.