Кои основни термини и техники трябва да знаят начинаещите хоби градинари?

хоби градинар, садене, саксии, градинарство, градина
Кои основни термини и техники трябва да знаят начинаещите хоби градинари

С днешната статия решихме да запознаем, а с това и да мотивираме, повече хора, които определят себе си като начинаещи хоби градинари, с основните термини и техники, които да им помогнат в познанията и практиката на тази прекрасна дейност “градинарство“.

 

СЕЯ
Значение: Хвърлям, слагам, полагам СЕМЕНА в земята, за да израснат нови растения. Напр. “Сея пшеница”.
Производни: за-сявам, под-сявам (допълвам, прибавям семена), раз-сявам

САДЯ 
Значение: Заравям в земята КОРЕН на растение, за да се развива. Напр. “Садя овощни дръвчета”.
Производни: по-садя, за-садя, на-садя, пре-садя (променя мястото на растението), раз-садя (разпределя растенията върху по-голяма площ)

ПРИСАЖДАМ, присаждане
Значение: ПРОЦЕС, при който изкуствено се поставя част от едно растение, наречено калем, върху стъбло на друго растение, наречено подложка.
Производни: присадка, присаден

РЪТЕНЕ НА СЕМЕНА
При рътенето семената се довеждат до покълване. За целта накиснатите семена се разстилат на тънък слой в подходящ съд, покриват се с влажно зебло и се държат при температура 20-25°С. От време на време семената се разбъркват, а зеблото се поддържа постоянно влажно. Когато 3-5% от семената покажат кълнчетата си, рътенето се преустановява.

ТОР

течен тор; оборски тор; торът обикновено е говежди

РИЗОМА (лат. rhizomа)
Значение: Представлява удебеленa част от стеблото, от която излизат коренчета и се намира под или над почвата. Чрез ризоми се размножават кореноплодните. Ризоми имат ирисите и каните.

ГРУДКА 
Значение: Твърдо, кълбовидно надебеление по корените на някои растения, което служи като място за натрупване на резервни хранителни вещества. На горния край на грудките се образуват добавни пъпки, от които през следващия вегетативен период израстват нови стъбла. Видоизменените корени се използват за презимуване и вегетативно размножаване. Грудки имат далиите, бегониите, глориозите, цикламата, оксалиса.

ЛУКОВИЦА
Значение: Луковицата представлява силно скъсено стъбло, по което плътно са наредени видоизменени месести листа /люспи/. Луковиците обикновено са обвити със суха люспа, която ги предпазва от нараняване и изсъхване. В пазвите им се формират точки на нарастване, от които по-късно се образуват малки луковички за размножаване -детки. Луковици имат зюмбюл, нарцис, лале, лилиум, минзухар, гладиола, фрезия.

ДЕТКИ – използва се най-често в множествено число. В единствено число е от женски род. Напр. “Една детка се търкулна под масата”. Среща се погрешно като “деДки”.
Значение: Малките клубенолуковички, които са образувани през предходната година.

ПЕСТИЦИД
Значение: Пестицидите са отровни химични съединения, създадени специално за борба срещу вредителите. Наименованието им произлиза от лат. pest — вреда и caedo – убивам; т.е. „вещества, убиващи вредителите“.

ХЕРБИЦИД
Значение: Хербецидите са група пестициди, предназначени за унищожаване на тревисти плевели. Названието им произлиза от латинските думи herba — трева и caedo – убивам.

ИНСЕКТИЦИД
Значение: Инсектицидите са група пестициди за борба с насекомите. На латински: insectum — насекомо и caedo – убивам.

ФУНГИЦИДИД

Значение: Фунгицидите са група пестициди за борба с гъбичните заболявания по растенията. Названието им проилиза от латинските думи fungus – гъба, и caedo – убивам.

Следва продължение…

Author: Hobbyslaves

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.