Краставица

 96% вода и само 14 калории

в 100гр – това е Краставица. Вкусната хрупкава краставица, отдавна станала прекрасна съставка за салати е позната от хиляди години. Нейната родина е Азия ,и по-точно Индия,където е отглеждана още преди 3000 години. Предполага се, че към Европа е пренесена от Александър Македонски. Макар че е култивирана отдавна, краставицата се среща и в диворастящо състояние в топлите гори на Индия и Китай, където някои видове достигат и до 8м височина. Още в Месопотамия и древен Рим мариновали краставичките и ги хапвали целогодишно. Египтяни, гърци, римляни ги използвали не само за храна. Те открили козметичните им свойства. Краставиците се отглеждат доста отдавна в оранжерии – от края на 17 и началото на 18 век във Франция.

 Краставицатакраставица растение

е двусемеделно растение от семейство Тиквови. Тя е виещо се растение с нежни жълти цветове.Голямото съдържание на вода в краставицата помага за хидратацията на тялото,а в същото време помага за отделянето на излишната вода в организма като изчистват токсините от него. За това са полезни за хората задържащи вода в тялото си. В краставицата се съдържат витамини: С, А, витамини от група B. Те се съдържат предимно в кората, за това краставицата трябва да се консумира с необелена, но трябва и да сме сигурни, че не е обработвана с пестициди или както се казва сега – да е биo производство.

 В краставицата

има доста голямо съдържание на калий, който действа добре на кръвното налягане, както при високо така и при ниско – по точно краставицата нормализира налягането. Калият придава и диуретичен ефект. Краставицата съдържа още натрий, калий, фосфор, магнезий. Магнезия успокоява и отпуска нервната система. Тя помага също за понижаване нивата на холестерола. Освен това намалява пикочната киселина в организма и за това е полезна за болните от подагра, артрит и ревматизъм.

Заради лигнаните които се съдържат в краставицата тя действа благоприятно и на болни от рак. С нея може да се регулира и обмяната на веществата и да се избегне хроничния запек. Препоръчва се и на болните от диабет, тъй като помага за правилното действие на панкреаса.

 Козметичното

действие на краставицата е познато още от древността. Тя действа добре за кожата на лицето. С обелките или с резенчета краставица може да се облекчат очите, да се освежи кожата. Действа добре и на ноктите и косата. Това я прави много използвана в козметиката.
Познати са много видове краставици, които се различават даже по външния си вид. Освен така добре познатите ни сортове, които се намират на пазара има и много други с доста екзотичен вид. Африканската рогата краставица – кивано е наречена така заради бодлите по кората и. Тя расте в пустинята Калахари. В Южна Америка вирее Мелотрията която е шарена и дребна като голяма маслина. Има още кръгли и жълти, светлозелени, такива които са почти бели и други.

Разнообразието е голямо.
Краставицата е основна съставка на салати и разядки. Особено хубаво е през лятото да хапнеш студен таратор. Таратора в различни разновидности се среща като ядене в много страни. В Англия още от Викторианската епоха се хапват със следобедния чай сандвичи с краставичка. Маринованите краставици се използват като добавка в много сосове и ястия. Освен това са и съставна част от туршиите, а корнишончетата се мариноват и отделно от други продукти. Свежи или мариновани краставиците са полезни и дават разнообразие на трапезата ни.

Author: Hobbyslaves

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.