Кулинарията като хоби

хоби, кулинария, готварство
кулинарията като хоби

 

Много пъти сте се питали защо кулинарията /готварството/ е едно от най-предпочитаните хобита за бедни и богати в световен мащаб? Само защото е вкусно? Едва ли.

Кулинарното хоби носи удоблетворение от направените вкусни рецепти, експериментите и радостта от това, че произведението ви се харесало на околните. Чрез кулинарията може да сплотите семейство и приятели –  трудно се забравят вкусното агнешко по Великден, сармите на Бъдни вечер или някоя вкусна неаполитанска рецепта, приготвена за неделния семеен обяд, а за мекиците на баба никой не може и копче да каже.

Готвенето е хоби, което наистина успокоява – експериментирането с меса, сосове и подправки, отделя човека от злободневните проблеми и променя мисленето в духа на експеримента.

Ако сега стартирате практиката си като хоби-готвач, не забравяйте, че не всички рецепти стават и дори и да се получат, не е задължително да харесате своето произведение. Нека оценката дойде от хората около вас. Дори тогава обаче не се отчайвайте – все пак “на вкус приятел няма“.

Не се хвърляйте веднага на сложни и скъпи рецепти, започнете с нещо простичко, което сте опитвали и ви е харесало. Ако имате възможност, прочетете кои подправки си взаимодействат и кои не. Как действат и си взаимодействат определени видове комбинации, които сте решили да изпробвате, като пример мога да дам маята, или защо като сложим мая, тестото набъбва.

Добре е и да се подготвите психически за грешките, които неминуемо ще допуснете. Да не забравяме и това, че един обяд се приготвя за 2 часа, а се изяжда за 5 минути. 🙂

По-напредналите кулинари ползват и карвинг техники, които са по-скоро за художници, отколкото за готвачи, но са доста ефективни и грабващи окото.

забавни банани, банани - делфин
забавни банани
мит с кренвирш, забавна кухня, хоби готварство, хоби кулинария
забавен домашно приготвен мит с кренвирш

Тук е моментът, където трябва да се отбележи, че освен кусно, това хоби може да бъде и доста забавно, защото чрез храната могат да се творят истински шедьоври на изкуството : от шоколад, от плодове, от хапки…Ако готвите у дома, може да направи семейството по-близко и да приобщи повече от един член от него да се занимава с кулинария…а пък децата, които не обичат да ядадат определени храни, заради самите фигурки, все пак ще ги изядат.

 

Author: Hobbyslaves

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.