Няколко причини да имате щети по вашата монетна колекция

Монетните дворове правят монети от метал и, с изключение на златото, повечето ще реагират отрицателно при взаимодействие с  различни фактори на околната среда. Някои от най-разпространените метали, използвани в монетите, са медта и среброто. Тези метали, за жалост, са едни от най-химически реактивните метали. Ако знаете какъв е врагът, можете да създадете план за отбрана, за да защитите вашата колекция.

Причини за щетите

Въпреки че повечето метали обикновено са трайни, има различни фактори, които могат да повлияят негативно на състоянието на вашите монети. Много колекционери на монети оставят монетите си за дълъг период от време, без изобщо да ги проверяват. Редовната проверка на състоянието на вашите монети е един от най-добрите начини да спрете щетите, преди те да са започнали.

Условия, от които монетите “се страхуват”

shteti po monetite, monetna kolekcia, korozia, kolekcionerstvo saveti
Няколко причини да имате щети по вашата монетна колекция

Влажност

Влажността е най-големият враг на монетата. Медта и среброто са един от най-разпространените метали, използвани при производството на монети. За съжаление, тези два метала реагират химически, когато влязат в контакт с вода. Влагата е навсякъде около нас и тя може да проникне почти във всичко. Това е една от най-разпространените причини за повреда на монетите, а тя е трудно предотвратима.

Топло и студено

Топлината, сама по себе си, не поврежда монетите, стига да не е много висока. Но топлината спомага, дадена монета да се повреди от други фактори, като влажност, киселини и замърсяване на въздуха. Студът също може да повреди повърхността на монети, които не са темперирани. Студа кара влагата да се кондензира във вода, наслагваща се върху монетата.

Киселини

Киселините идват от различни източници. Най-често срещаният източник на киселина се намира в консумативите за събиране на монети, които са направени от стандартна хартия и картон, където киселина е била използвана в производствения процес. С течение на времето тези киселини могат да предизвикат оцветяване, особено на медни или сребърни монети. Друг източник на киселини са мебелите от дърво и ежедневните битови материали като почистващи разтвори и пари от готвене, например.

Хлор

Хлорът предизвиква химическа реакция, която може да повлияе негативно на външния вид на вашите монети. Това може да варира от незначително неестествено оцветяване до корозия, която причинява ями по повърхността на монетата.

Неправилно боравене

Неправилното боравене може да причини доста неприятни щети по монетите. Докосването на монета директно с пръсти може да остави отлагания на киселини и масла, които ще повредят повърхността. Освен това изпускането на монета върху твърда повърхност може да причини непоправими щети, които ще намалят стойността на монетата.

Ето и някои от начините за правилно съхранение на вашата колекция от монети.

Източник: thesprucecrafts.com

Author: Атанас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.