П.Г.Удхаус

 „Всичко забавно в живота е неморално, нелегално или те прави дебел.“

По – правилното е Сър Удхаус. Пелам Гренвил Удхаус е този чиито произведения могат да ви развеселят – естествено ако харесвате английски хумор. Той е роден на 15 октомври в далечната 1881 година в Англия, графство Съри, Гилфорд. Когато навършва 4 години родителите му, с които живее в Хонг Конг го изпращат в Англия и той прекарва останалата част от детството си при своитe лели при които живее, когато не е в интернатите в които е учил. Баща му не харесвал неговите занимания с писане на различни истории и под негово давлeние Удхаус, след като завършва колеж започва работа в банка, но въпреки това той не изоставя писането.

По това време той пише хумористични колони и комикси за различни вестници. След 1909г. Удхаус прекарва живота си в САЩ или Франция, а през 1914г. се установява В САЩ. Живее в Ню Йорк и в Холивуд. Пише сценарии за комедийни мюзикъли и филми.През 1914г. се жени за Етел Уайман и осиновява неината дъщеря. През 1924 г. на бял свят се появяват едни от най колоритните му герои – Джийвс и Устър в сборник разкази „Неподражаемият Джийвс. През 1934г. се мести във Франция, където го заварва Втората световна война. Той е пленен от германците и интерниран последователно в Белгия и в тогавашната Горна Силезия.

 Удхаусудхаус

прави няколко радио интервюта принуден от германците, в които обаче разказва по комедиен начин за преживяванията си като пленник. Това настройва цяла Англия и САЩ срещу него. Обявяват го за предател. Осъждан за тези си коментари той даже е арестуван от французите. След разследване на МИ5 той е оневинен. След това Удхаус отново живее в САЩ. Малко преди смъртта си през 1975г. е удостоен с рицарско звание. Героите които ни оставя Удхаус са много – изпълват 100 романа и много разкази.

Несъмнено сред най – известните са Джийвс и Устър. Не по малко весели са историите за замъка Бландингс, собственик на който е ексцентричния, завеян и влюбен в свинята си с гръмкото име Императрицата – Лорд Емсуърт. Разказите на господин Мълинър водят обикновено до ВЪПРОСА – ТОВА ИСТИНА ЛИ Е. Но този въпрос можем да си зададем само ако успеем да спрем да се смеем. Признавайки невероятния хумор в произведенията му през 2000г. В негова чест се учредява ежегодна награда за най-добрите хумористи в Англия.

 Няколко цитата от автора:

„Първата телеграма пристигна малко след пладне и Джийвс ми я донесе заедно с предобедната чашка. Беше от леля Далия, изпратена от Маркет Снодсбъри – малко градче на една – две мили от имението и.
Гласеше следното.
Ела веднага. Травърс.
–––––––––––––––
Ето защо преди да седна пред изисканите блюда изпратих следния отговор:
Озадачен. Поясни. Бърти.
Получих отговор по време на следобедния сън:
Какво за Бога има да се озадачаваш дръвнико? Ела веднага. Травърс.
Три цигари и няколко обиколки из стаята и отговорът бе готов:
Какво искаш да кажеш с това ела веднага? Привет. Бърти.
Прилагам отговора:
Искам да кажа ела веднага влудяващо магаре такова. Какво според теб искам да кажа? Ела веднага или очаквай лелино проклятие утре с първа поща. Целувки. Травърс.
–––––––––––––––––––––––––-
Мисля, че вече съм имал повод да спомена тези Джийвсови освежители и въздействието им върху човек, който едвам се крепи за живота в утрото след тежка нощ.Какъв е състава им не бих могъл да ви кажа. Той твърди, че слага някакъв сос, суров жълтък и лют червен пипер, но каквато и да е истината, резултатите след поглъщането на такъв освежител са рядко животворни.
За част от секундата нищо не се случва. Сякаш цялата природа очаква със затаен дъх. След това изведнъж прозвучава Сетната Тръба и Денят на Страшния Съд настъпва с особено ожесточение. Във всички части на организма избухват клади. Стомахът се изпълва с разтопена лава. Мощен вятър зафучава и парен чук те халосва по темето. През тази фаза ушите заглъхват, очните ябълки се въртят по собствена воля и по челото избива пареща пот. И тогава, точно когато човек разбира, че трябва да звънне на адвоката и да подреди делата си, преди да е станало късно, обстановката рязко се избистря. Вятърът утихва. Птички зачуруликат. Засвирват духови оркестри. Слънцето се ококорва иззад хоризонта.
Миг по-късно всички усещания се сливат в един всемирен покой.
Из „Пълен напред, Джийвс“- П.Г.Удхаус

Author: Hobbyslaves

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.