Пъзел-изложба с кауза “White and Merry” – кой и защо го организира?

пъзел, изложба, деца с аутизъм, благотворителна изложба, събитие
Пъзел-изложба “White and Merry”, Puzzles Bulgaria

“В духа на най-топлия празник, Ви каним на едно уникално пъзел-събитие! Изложба на зимни и коледни пъзели – “White and Merry”. Йовилина Тончева от “Пъзели България” ще представи картини от своята пъзел-колекция, а със средствата събрани от всички продадени пъзели ще бъдат закупени пъзели и игри за деца с аутизъм. Autism TODAY – аутизъм ДНЕС ще ни помогне да закупим най-необходимите им игри и пъзели за новата им сграда в Плевен!”

За да бъдем съпричастни към събитието в подкрепа на децата с аутизъм, а и да задоволим любопитството на всеки от вас, който е в търсене на ново хоби, ние от hobbyslaves.com помолихме г-жа Йовелина Тончева да ни разкаже повече както за събитието, така и за реденето на пъзели като хоби – кое се харесва, защо хората го избират, с какво може да ни обогати и други интересни въпроси.

1. Кои пъзели са най-търсени в последните една-две години?

Според моите наблюдения, няма как да се определи кои са най-търсените пъзели, тъй като всеки човек харесва различни картини – пейзажи, класически произведения на изкуството, тематични (влакове/къщи/хора/градове) и според мен колекциите на “пъзелджиите” са разнообразни. Като допълнение към избора на картината, трябва да отбележим и цената на пъзела – пъзелджийството /реденето на пъзели/ не е от най-евтините хобита, и хората с не до там определен “жанр” в картините, предпочитат да избират според цената.

2. Според Вас, мъжете, жените или децата си го избират за хоби?

Жените най-вече. Прави впечатление, когато организираме състезания, че масово отборите са женски, или 50/50 като в повечето случаи мъжете идват просто за “подкрепа”, не толкова за помощ. Макар че, има и изключения, където цялото семейство е завладяно от хобито.

3. С какво е добре да се започне, ако си начинаещ – какъв вид пъзел, така че да не се отчаяш или отегчиш още в началото?

За начало на хобито е добре да се започне с няколко по-малки пъзела (500 части да речем), с повече цветове/форми, за да могат да се ориентират по-лесно в реденето. Има и случаи обаче, когато първия започнат пъзел е 1500 части и борбата, макар и ожесточена, носи доста положителни емоции във финалния етап 🙂

4.  За колко време ориентировачно хората редят един средно голям пъзел?

Ако съдим по състезанията, които до сега сме провели – за около 2ч двама човека се справят с 1000 части, ноо напрежението и бързането е голямо. В спокойна обстановка, може би, около 5-6 часа, може и месец, според “нивото” на пъзелджията 🙂

5. Делят ли се по вид пъзелите?  видове пъзели, хоби

Видовете пъзели могат да се разделят по множество категории – вид картина, големина на парчетата, форма на парчетата, формат на принта (гланц/мат), дебелина на парчетата и т.н

6. А Вие самата защо решихте да се занимавате с разпространение на пъзели и защо точно децата с аутизъм решихте да подпомагате?

Аз работя в сферата на консултантските услуги. Пъзелите са ми хоби от малка, но като тинейджър ги бях позабравила. Последните 6-7 години отново активно се занимавам, направихме тази наша страница “Puzzles Bulgaria” и колекцията ми вече наброява около 600 пъзела (наредени и ненаредени). Обичам да редя сама, защото това е моето “бягство”, така отпочивам, но и сме се събирали да редим и да се състезаваме с отбора на Puzzles Bulgaria. Всъщност преди да започнем организирането на състезания, направихме няколко между нас си, за да доизчистим идеята.

И така през 2015 успяхме да осъществим първото по рода си в София – състезание по редене на пъзел от 1000 части. За наша изненада се събраха доста участници около – 40 отбора. А сега с огромната помощ на нашия спонсор състезанията се провеждат всяка година и всяка година идват все повече хора – за справка – на последното бяха около 120 отбора. Опитахме да организираме и друго пъзелско събитие – редене на много големи пъзели – идеята беше да се съберем в една зала и да наредим някой огромен пъзел (18-24000 части), който вкъщи, примерно, няма как, но това начинание нямаше успех. Не се отказваме, обаче, правим игри, анкети, събираме доста информация, която споделяме с нашите “фенове” иии се надяваме, че успяваме да им държим интереса върху пъзелите. 😊

Решихме да направим нашата пъзелджийска страница, за да разпространим хобито си, тъй като България не се чуваше/говореше много много за пъзели (които не се редят от деца). По-скоро ни беше яд, че защото не е популярно реденето сред възрастните, в България на пазара не се предлагаше нищо по-разнообразно – навсякъде едни и същи марки, с не особено интересни картини. Та идеята ни беше, че ако направим хобито популярно за големите, вносителите ще се заинтригуват да внесат нови марки – както се и случи, вече можем да видим 4-5 нови за пазара марки.

деца с аутизъм, пъзели, хоби
реденето на пъзели е хоби, което помага на децата с аутизъм

 Решението да подпомогна децата с аутизъм не дойде случайно – пъзелите помагат за развитието на децата, в това състояние. Помага им да се концентрират (търсейки правилното парче), да общуват(редейки в компанията на друг(и)) и да тренират фината моторика, и др.

На изложбата сте добре дошли всички! Може да следите информация за събитието също и във Фейсбук

Повече за ползите от реденето на пъзел ще ви разкажем в следваща статия 😉 Очаквайте скоро 😉

Author: Hobbyslaves

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.