To Beard or not to Beard

 

poddrazhka na brada, muzhko hobi
Брадата като мъжко хоби

Брадата! Причина за толкова много спорове – както в миналото, така и днес. Осъждана и заклеймявана като признак за лоша хигиена, тя е също така и повод за гордост, символ на мъдрост, а понякога дори и символ на божественото. Къде се крие истината и има ли универсална такава изобщо? Дали са повече плюсовете, или минусите на това да си брадясал?
В Древен Египет, египтяните обезкосмявали старателно телата си… Навсякъде! Три пъти седмично! Считали окосмението на човека за признак на лоша хигиена и дори след битка, не взимали оръжията от убитите врагове, ако те били от народ, който бил брадясал или с дълги коси. От друга страна, египетските фараони носели фалшива брада, закрепена с връвчица за ушите им като божествен символ на мъдростта им.
След като евреите избягали от Египет, Мойсей забранил на народа си да се подстригва и бръсне. Предполага се, това е сторено с умисъл да не се обиди Всемогъщия и да се постави под въпрос неговата мъдрост. От къде на къде Бог ще даде на мъжа брада, пък простосмъртния ще знае по-добре от Него, че брадата не е нещо хубаво или красиво и трябва да се премахне…?!

Но стига за Древността! Да насочим вниманието си към близкото минало и настоящето. Ако преди Освобождението ни е било модерно мъжките лица да са окосмени (колкото повече, толкова по-добре), то след това брадата (предимно брадата, но незнайно защо не и мустаците) бива заклеймена. Хора с богато лицево окосмение са наричани с обидни думи като “бродяга”, “чобанин” и дори “затворник”.
Няколко десетилетия след това, отново наблюдаваме възход в популярността на брадата сред по-младите. Техните по-възрастни роднини, приятели и представители на обществото като цяло, продължават да са на мнение, че по подобен начин изглеждат терористите от Ал-Каида, забравяйки, че от портретите в началните училища са ни гледали също така брадясалите лица на Ботев и Тодор Александров, генерал Вазов и прочие и прочие…

Като един порядъчно брадясал представител на съвременото мъжко общество, аз също съм имал спречквания относно външния си вид. И макар всичко при мен да започна твърде спонтанно и повърхностно, защото ме беше домързяло да се бръсна, в крайна сметка любопитството надделя. Зададох си въпроса как ли бих изглеждал с брада и дали няма да е по-добре от голобрадото ми лице, което по принцип не харесвам? Добре де, това са два въпроса, но са взаимно свързани. Оказа се, че се харесвам.

Четири години по-късно, след многото изчетени статии, информация и изгледаните клипчета в интернет, мога твърдо да заявя, че не искам да се разделям с лицевото си окосмение. Какво е то за мен? Не е навик. Не е просто удобството да не се бръснеш, дори напротив – бръсненето е много, ама много по-лесно от това да си пуснеш брада! Това го знаят само брадатите мъже. Предполагам, че за мен, както и за много други представители на силния пол, това е… един вид хоби. Не толкова скъпо като това да се колекционират марки, монети или пеперуди, но все пак си е хоби.
Нека ви разкажа малко за него, връщайки се на мита, че да си пуснеш брада е лесно и просто трябва да спреш да се бръснеш. Категорично не! За да си пуснеш брада, не е достатъчно само да захвърлиш бръснача или машинката. Първо и най-важно е… да ти расте брада! Това не е подигравка към нежния пол, това си е самата истина. Има мъже, които просто не могат да имат лицево окосмение, а няколкото мижави косъма, пръснати неравномерно по лицето им са най-близкото до понятието “брада”. Онези от нас (мъжете), които все пак разполагат с генетичните заложби да имат бради, трябва да изтърпят сърбежа първите две седмици. Точно това е повратния момент, в който много от мераклиите се предават и посягат към БИК-чета и ЖИЛЕТ-чета. Разбира се, продават се лосиони, които омекотяват косъма и намаляват сърбежа.
Точно тук е момента, в който брадата започва да се превръща в хоби – започваш да си купуваш помади и мазила. Първо идва въпросния лосион. След това осъзнаваш, че трябва да я разресваш, за да й придадеш форма и приличен вид, за да не приличаш на клошар. Купуваш си гребенче или четка – специална, за брада! Лично аз предпочитам дървените гребени с широки зъбци. За разлика от пластмасовите, те не наелектрезират косъма. Широките зъбци пък, разресват по-лесно без да накъсват толкова много. После идва ред на шампоана, маслата и кремовете. И тук е ред да кажа нещо за шампоана. От тоновете информация, която изрових разбрах, че шампоана за брада не е като този за коса. Не правете грешката да си миете брадата с Елсев, шампоани против пърхот или пък не дай си Боже с тези на кофеинова основа! Лично аз ползвах такива за бради, но след време се оказа, че и сапуна, с който се мия (Dettol) е напълно подходящ. Започва се четенето на статии, гледането на всевъзможни клипчета – от това как да се решеш, миеш, подсушаваш правилно до това какво да слагаш и да не слагаш по брадата си… В каква последователност да го правиш. На колко време да подстригваш – трябва ли изобщо да го правиш, по колко пъти, с какво… След това вече може и да си маниак и да гледаш клипчета как да си правиш сам ваксата и лосионите. YouTube е пълен с тях и някои са доста полезни. Съветът ми от позицията на човек, който вече четири години не се е бръснал е: не правете всичко, което брадаткото от клипчето казва! Гледайте няколко клипа преди да вземете решение. Това, което е добре за брадата на един, не е добре за тази на друг. Понякога всичко това е само, за да ти кажат “терорист” или “талибанин”, но пък ти си се харесваш…! Какво като не колекционираш пеперуди или монети…

Всъщност, исторически погледнато, лицевото окосмение на мъжете е имало своите възходи и спадове. Било е модерно, било е и заклеймявано. Хулено и хвалено. Харесвано и презирано. Вероятно всичко – както одобрението, така и неодобрението идва от нежния (в никакъв случай “слабия”) пол, тъй като както ни учи една латинска поговорка: varium et mutabile semper femina, което в превод ще рече – “Непостоянен и променлив е нравът на жената”. Въпрос на време е отново да преразгледаме възгледите си и да започнем масово да се бръснем или да си пускаме бради. При всички положения обаче, едно е ясно – брадясали или бръснати, трябва да харесваме себе си и да се чувстваме добре от това, което виждаме в огледалото!

На края, но не и на последно място, бих искал да дам съвет и на нежния, но както вече уточних, в никакъв случай и “слаб” пол – дами, намерете си мъж с брада! Не, защото ще е модерно и ще ви отива на татуировките (ако имате такива), а защото щом този човек може да изтърпи да си пусне брада, то сто процента ще намери в себе си и търпение да изтърпи капризите и промените в настроението ви! Не аз, древните са го казали това за настроението!!

Автор: Studopor

facebook.com/shavesquad/

Author: Теодор Александров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.