Топ 10 на най-скъпите LEGO комплекта

Когато се каже LEGO, не трябва да се мисли само за играчката – конструктор. Лего конструкторите придобиват все по-голяма колеционерска стойност.

Конструктора за малки и големи е основан от Оле Кирк Кристиансен през 1932 г. В началото фирмата произвежда дървени играчки, а през 1958 г. се „ражда“ използваната и до днес стандартна LEGO тухличка 4 х 2.

През годините Лего произвеждат милиярди части, концепцията, на които не се е променила до сега.

 

Нека Ви покажем Топ 10 на най-скъпите LEGO комплекта, според catawiki.com

 

№10 Market Street(Пазарната улица)

Комплектът “Market Street” Lego е вторият от модулните серии за възрастни. Комплектът съдържа 1248 броя части и разполага с извити стълбища и подменяеми подове. Нов и запечатан в кутия, в момента се оценява на около € 1,350

№9 Rebel Snowspeeder(Бунтовническия снежен спидер)

Rebel Snowspeeder е комплект от 2003 г., съдържа 1 457 броя части и понастоящем се оценява на стойност 1,361 евро. 

№8 Death Star II(Звездата на смъртта II)

В момента стойността на комплекта достига до € 1,460. Моделът включва лазер и е конструиран да се мащабира с оригиналната Death Star II от Star Wars. Той има 3,447 броя части.

№7 Eiffel Tower(Айфеловата Кула)

Този комплект Lego е най-високият до този момент – с невероятните 106 см. Френското знаме на върха е направено от Лего тухли. Броят на частите е 3,428 и е оценен на около 1,475 евро.

№6 Milk Truck(Камионът за мляко)

Вероятно най-старият набор от този списък е и може би най-неочакван. Този камион за мляко от 1989 г. е пуснат в Дания, за да популяризира датската млечна компания MD Foods (сега Arla Foods). Камионът за мляко съдържа 133 броя и е доста труден за намиране, което му носи очакваната стойност от около € 1,750.

№5 Imperial Star Destroyer(Императорски звезден разрушител)

 “Императорски звезден разрушител” на Лего струва около € 1,800. В кутията1,359 часи. Това е модел на кораба “Императорски звезден разрушител” от ”  Междузвездни войни”  и включва мини фигура на Дарт Вейдър, холограма на император Палпатин и осем синхронизирани оръдия!

№4 Statue of Liberty(Статуята на свободата)

Този комплект Lego съдържа 2,882 части и всички са пясъчно-зелени тухлички. Цената за този комплект може да достигне до 1 900 евро.

№3 Ultimate Collector’s Millennium Falcon(Специална колекция за хилядолетието – Falcon )

Може би това е мечтата на Лего колекционера, този модел е най-големият,  създаден някога за  Междузвездни войни  , и вторият по големина комплект след “Тадж Махал”. В кутията ще намерите и мини фигурки на Оби-Уан Кеноби, Чубака, Принцеса Лея, Люк Скайуокър и Хан Соло. Броят на парчетата е 5,174, а цената в момента е оценена на около 2,200 евро. По-добре започнете спестяването!

№2 Grand Carousel(Голямата въртележка)

Този комплект Lego е захранван с електричество и има 3,263 броя часи! Когато се сглобява и зарежда, Grand Carousel се завърта и свири мелодии. Ще се нуждаете от около 2,300 евро, за да го притежавате!

№1 Taj Mahal(Тадж Махал)

Комплектът “Тадж Махал” на Лего е най-големият комплект, правен някога. Той е произведен през 2008 г. и съдържа невероятните 5,922 части. По-добре спестете пари и търпение за него. Тези комплекти в момента се оценяват на около 2500 евро.

 

 

 

 

Author: Атанас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.