Топ 10 на най-скъпите пощенски марки

Представяме Ви топ 10 на най-скъпите пощенски марки в света. Наистина останахме леко втрещени от цените на произведенията. Дано да успеем да видим на живо някоя от марките.

 

10. Penny Black – € 3,000

Черното пени, пощенска марка, Penny Black, € 3,000
Penny Black

Издадена в Обeдиненото кралство през 1840 година, това е първата напечатана пощенска марка в света. Поради това тя се счита за толкова ценна. Въпреки че не са толкова редки, тези марки могат да донесат печалба около 3000 евро за бройка. Penny Black носи снимката на Кралица Виктория 2-ра и не показва страна на произход, което е обичайно днес.

 

пощенска марка, обърнатия лебед, Inverted Swan, € 35,500
Inverted Swan

9. Inverted Swan – € 35,500

Обърнатият лебед е една от първите сгрешени марки в света. Издаден е в Пърт (Австралия) през 1855 г. чрез сложният литографски печат. Общо взето мнението е, че не лебедът, а рамката около него е обърната.

 

8. Red Mercury – €37,000

пощенска марка, червеният Меркурий, Red Mercury, €37,000
Red Mercury

Червеният Меркурий е изключително ценна марка поради своята рядкост. Вместо за изпращане на писма, Червеният Меркурий се използва за изпращане на вестници. Тези марки са с образа на римския бог Меркурий и са отпечатани в жълто, червено и синьо, в зависимост от броя на вестниците в пакета. Марката е използвана за много кратък период от време и поради тази причина има останали малко бройки от нея, което я прави доста ценна.

 

7. Hawaiian Missionaries – €39,000

пощенска марка, хавайските мисионери, Hawaiian Missionaries, €39,000
Hawaiian Missionaries

Хавайският мисионер е първата пощенска марка произведена в Хавай. Използвани са предимно за кореспонденция между мисионери, от където идва и името им.

 

6.Inverted Dendermonde – €75,000

обърнатото кметство, пощенска марка, Inverted Dendermonde, €75,000
Inverted Dendermonde

Обърнатият Дендермонд (Град в Северна Белгия, на марката е показана главната сграда на кметството) е най-големият принос на Белгия в печатните грешки. Предполага се, че в света са останали само 17 от тези марки.

 

5.Inverted Jenny – €750,000

обърната джени, пощенска марка, Inverted Jenny, €750,000
Inverted Jenny

Друга грешка при отпечатването е Обърната Джени. Сега, на стойност около 750 000 евро, този печат има обратен образ на самолета Curtiss JN-4 и е издаден в САЩ през 1918 г.

 

4. Baden 9 Kreuzer – около 1 млн. Евро

Baden 9 Kreuzer, 1 млн. Евро, пощенска марка, най-скъпи марки
Baden 9 Kreuzer

Вместо да бъде ценна за грешка в изображението, Baden 9-Kreuzer е много, много ценна, поради цветова грешка. Грешката е, че марката е оцветена в зелено, както марките, които са на стойност 6-Kreuzer, а не в розово, каквато трябва да е. Известни са само 4 марки в зелено, като една от тях е продадена за над 1 милион евро, през 2008г.

 

3.The First Two Mauritius– над 1 млн. Евро

първите 2 марки от Мавриций, пощенска марка, най-скъпи марки, The First Two Mauritius, 1 млн. Евро
The First Two Mauritius

Издадени през 1847г. на остров Мавриций, това са първите Британски марки издадени извън Великобритания, което ги прави изключително ценни за колекционерите.

 

2.The Treskilling Yellow – над 2.1 млн. Евро 

жълтата маркаq The Treskilling Yellow, 2.1 млн. Евро
The Treskilling Yellow

 Тази шведска пощенска марка е издадена през 1855 г. и се смята, че е единственото оцеляло копие, което съществува. Трябвало е да бъде отпечатана в синьо-зелен цвят, а тя всъщност е жълта. Марката е препродавана през годините, като всеки път цената и се е покачвала, докато не стига тази заветна стойност.

 

1.The British Guiana 1c Magenta – 9 млн.Евро

Пощенска марка, британска Гвиана, The British Guiana, 1c, Magenta, 9 млн.Евро
The British Guiana 1c Magenta

Най-рядката и ценна пощенска марка в света е британската Гвиана от 1цент червена, която има приблизителна стойност от 9 млн. Евро. През 1856 г. доставката на пощенски марки от Лондон до Британска Гвиана е отложена, затова пощенската марка е създадена в ограничен тираж, за да осигури непрекъсната търговия и комуникация на острова. 

 

Източник: catawiki.com

Author: Hobbyslaves

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.