За плуването и житейските уроци

плуване, уроци
На какво може да ни научи плуването

Наскоро тръгнах на плуване, въодушевих се от емоцията, която изпитвам след всеки урок по плуване – затова реших да потърся повече информаиця за плуването като хоби. Попаднах на тази статия на Мирослав Запорожанов, която ми напълни душата. Затова реших да я споделя с вас.

Десет урока за живота, които научих от плуването

Когато чуя някой да споменава името на великия Брус Лий, в съзнанието ми не изниква сцената, в която един дребен и жилав китаец пребива 20 души на куп, без да се изпоти. Вместо това се сещам за един негов цитат завинаги, запечатал се в мен:

“Бъди като водата, която си пробива път през пукнатините. Не отстоявай своето, а се приспособявай към обекта, и ще намериш начин да минеш около или през него. Изпразни ума си, бъди безформен – като вода. Ако сложиш водата в чаша, тя става чаша. Ако я сложиш в бутилка, тя става бутилка. Ако я сложиш в чайник, тя става чайник. Водата може да тече и може да бушува.
Бъди вода, приятелю.”

Преди няколко месеца взех, че се вслушах в съвета на Брус Лий.

Станах вода. Научих се да плувам.

И тъй като наскоро се влюбих неизлечимо в този спорт, бих искал да споделя с вас 10 прилики, които забелязах между плуването и живота, който всеки от нас живее.

1. Отпусни се

“Да имаш вяра е като да се довериш на водата. Докато плуваш, ти не се опитваш да сграбчиш и задържиш водата, защото, ако го направиш, ще потънеш и ще се удавиш. Вместо това, ти се отпускаш и се носиш по нея.” – Алън Уотс

Довери се на водата. Отпусни се. Носи се с лекота по водата. Плувай. Бъди водата.

Довери се на живота. Отпусни се, всичко ще си дойде на мястото. Носи се с лекота в живота, всичко се случва с причина. Плувай в непознатото, остави се да бъдеш изненадан. Бъди живота. Радвай му се.

2. Усещай

За да плуваш добре, трябва да прекарваш време във водата. Трябва да си отпуснат. Трябва да усетиш как тя си пробива път през пръстите ти, как минава плавно през кожата ти…

За да живеем добре, трябва да усещаме всичко около нас – кога човекът срещу нас е имал лош ден, кога да слушаме, кога да кажем НЕ, кога да кажем ДА. Трябва да станем едно цяло с човека отсреща. Да се слеем с него и да изпитаме това, което той мисли, чувства и усеща. Само така можем да се движим напред по пътя, наречен щастие.

В крайна сметка, не наричаме ли усещането интуиция?

3. Дишай

В плуването дишането е всичко. В реалния живот, за жалост, хората дишаме прекалено плитко.

Когато се изнервите и ви се прииска да запалите цигара, всъщност вашият мозък крещи за кислород, който има за цел да понижи стреса в тялото ви.

Няколко дълбоки вдишвания дим и вие сте отново на себе си, спокойни и уравновесени.

Не, не е заради никотина. Кажете здравей на кислорода. Приятелят, който пренася всички хранителни вещества до всяка клетка от нашето тяло.

Следващият път когато нещо ви изнерви, вдишайте дълбоко. Задръжте. Издишайте. Повторете.

Как се чувствате?

4. Открий своя ритъм

Докато плувахме с един приятел днес, той възкликна изненадан:

“Знаеш ли, откакто намерих своя ритъм, непрестанно прогресирам!”

В плуването на дълги разстояния ни трябва ритъм. В противен случай цялото напрежение се стоварва върху нервната ни система, която се опитва да редува бавно с бързо. В резултат бързо прегаряме и се отказваме.

Точно както и в живота. Някои искат да се движат бързо и нямат търпение.

Преди време аз бях един от тях. И да ви кажа, много болеше, когато нещата не ставаха бързо.

Други пък са ОК да се движат бавно. Стъпка по стъпка. Важното е да е постоянно.

Имайте търпение. Експериментирайте. Намерете вашия ритъм на живот.

5. Балансирай

Треньорът ми по плуване постоянно ми повтаря. “За да можеш да плуваш повече, трябва да се научиш да почиваш, докато плуваш”.

Отне ми малко време, докато го схвана.

Докато дясната част на тялото работи, лявата е отпусната. Така пестим енергия. Разпределяме я равномерно.

В живота сме длъжни да направим същото. Ако само работим, ставаме работохолици, които мислят 24 часа за работа. Дори и когато почиват. Светът не е само работа, колкото и да я обичаме.

Светът не е и непрестанна ваканция. Ако само почиваме, изпускаме възможността да създадем нещо наистина прекрасно, което да направи света ни и този на другите около нас по-красив, по-добър и по-богат.

Колкото по-качествена е почивката, толкова по-качествена е и работата. С правилния баланс може да работите, дори и ако сте на 100 години.

6. Наслаждавай се

В момента, в който тялото ми докосне водата, преставам да мисля. Сякаш натискам бутона, който изключва софтуера, наречен “свят”. Всички проблеми, решения, идеи, мисли… всичко това остава над повърхността. Там, където му е мястото. Когато свърша да плувам, някакси забравям да си го взема обратно.

Докато плувам, очите ми виждат плочки в басейна и светлината, която палаво си играе с водата. Чувам водата. Следя дишането си. Ритъма си. Наслаждавам се на всяко приплъзване и движение, което правя.

Каквото и да става в живота ви сега, в точно този момент, сигурно имате хиляди неща, на които да се насладите и за които да бъдете благодарни. Помислете върху тях за миг. Напишете няколко на лист хартия.

Всичко лошо, което се случва в живота ни, се случва само с една единствена причина – нашето съзнание има нуждата да еволюира и да започне да вижда дребните неща, които носят невероятна наслада. Като 5 минути плуване например.

7. Тренировка = перфектен ден

Тренировката по плуване започва със загрявка. Продължава с работа за техника и умения. Следва упорита работа на почти максимални усилия и завършва с леко, много леко плуване.

Не е ли същото и в живота?

Събуждаме се. Раздвижваме се. Правим чаша ароматно кафе. Хващаме някоя книга за час. Подобряваме уменията си, като научаваме нещо ново. След това работим упорито, а в края на деня почиваме заслужено в компанията на приятели и семейство.

Всеки ден трябва да тренираме уменията си. Трябва да работим здраво за нещо, в което вярваме. Трябва да почиваме. Трябва да ни е хубаво.

А пък утре ще сме малко по-добри от днес.

8. Тишината е всичко

Когато си във водата, започваш да усещаш тишината. Усещаш я с удара на своето сърце и мехурчетата, които излизат от ноздрите ти. Усещаш ръцете си, краката си. С едно подритване си на повърхността. Имаш пълен контрол върху себе си и сетивата си.

Колко често оставаме в плен на музиката на така безизвестната група “Тишина”?

Колко често имаме нужда само от няколко минути покой, минути, в които да се свържем обратно с това, което всъщност сме? Една голяма празнина.

9. Брой вдишвания

Животът и плуването в крайна сметка се свеждат до нещо съвсем просто – броят вдишвания, които сме направили, докато плуваме в океана, наречен живот.

Нека всяко ваше вдишване си заслужава.

10. Не се отказвай

Каква е мисията ви в живота?

Просто е. Мисията ви е да продължите по своя път, какъвто и да е той. С времето спънките, пречките, проблемите, фалитите, провалите, критиките, вашето съзнание еволюира. Лека полека започвате да виждате света по различен начин. Разбирате къде бъркате. Кое трябва и кое не трябва да правите.

Започвате да плувате все по-добре в океана. Всъщност вие ставате океана.

Защото вие сте като водата.

Автор: Mиpocлaв Зaпopoжaнoв / Gnezdoto 

…Е, аз имам още доста да уча, но това ново хоби много ми харесва 😉

Ваша Gia Dia <3

Author: Gi Dia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.