Запознайте се с най-скъпата сабя в света

Запознайте се с най-скъпата сабя в света – продадена за 7,7 милиона долара!

“The 18th Century Boateng Saber”

Тази красива сабя с ножница всъщност е продадена два пъти, първо през 2006 г. за 5,93 милиона долара, и отново две години по-късно за 7,7 милиона долара. Оръжието е второто в списъка с надписи и украшения, които намекват за китайския император Цианлонг. Представлява S-образна сабя с монтирана бяла нефритена дръжка, стилизирана с богато украсени листа и цветя.

nai-skapata-sabya-na-sveta, za kolektsioneri, hobbyslaves
The 18th Century Boateng Saber

Стоманеното острие е украсено с инкрустирано злато, сребро и мед, като едната страна разкрива име с два знака: Бао Тен, или „Извисяваща скъпоценност“, оборудвано е с инкрустирана нефритена дръжка. Сабята е направена в дворцовите работилници на отдела за императорски домакинства и е представителна за средата на династията Цин. За 47 години са създадени 90 такива саби. Както можете да си представите, дългото време за направата на такъв меч, гарантира дълголетието му. Не само рядкостта на меча допринася за неговата стойност, но и качеството и изработката. Благородните метали също играят жизненоважна роля за  стойността сабята.

Кой е император Цианлонг?

Император Цианлонг (25 септември 1711 – 7 февруари 1799) е шестият император от династията Цин, който управлява Китай от 1735 до 1796 г.  На 8 февруари 1796 г той абдикира в полза на сина си, но продължава да управлява до смъртта си през 1799г. По този начин той е един от най-дълго управляващите владетели в историята на света – умира на 87-годишна възраст, което го прави и един от най-дълго живелите.

 

 

Източници:

moneyinc.com

vietkings.org

wikipedia.org

Author: Атанас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.